18-25 jaar

18-25 jaar

 KIES voor jongeren / jong volwassenen  18-25 jaar

Voor jongeren
KIES Jongeren pagina

Voor jong volwassenen
KIES voor jou!

Onderzoek Universiteit Utrecht 'Waar hoor ik thuis?'

We deden het onderzoek KIES voor jou! (16-24 jaar) in samenwerking met studenten CHE en universiteit Utrecht om jou beter te leren begrijpen.

Ook al ben je na je 18e meerderjarig, je bent en blijft kind met gescheiden ouders. Jij heb als kind van je ouders om te gaan met de verschillen, veranderingen, mogelijkheden versus onmogelijkheden en hoe je ouders met elkaar omgaan. 

De scheiding van je ouders ervaren, is ook op deze leeftijd niet altijd makkelijk en soms erg verdrietig en lastig om mee om te gaan. Het kan door de situatie van scheiding moeilijker zijn om te besluiten om op jezelf te gaan wonen. Soms zijn er zorgen om ouders, broers en/of zussen. Soms kom je niet voldoende toe aan je studie door de last van de scheiding of maak je je bij het afstuderen enorme zorgen of je beide ouders het wel zo lang samen in één ruimte gaan volhouden en ben je bang dat je feestje wordt verpest. Wat als ze moeilijk doen als je vrienden erbij zijn, enzovoort, enzovoort.

Na je 18e krijg je de allimentatie op je rekening en heb daarmee ook de financiele zorg voor jezelf. Door de scheiding kan daar best nog wat praktisch gedoe door zijn waardoor je last hebt om je huur te betalen of  je studie zorgeloos te kunnen volgen. Als je op jezelf woont en af en toe tijd met je ouders wil besteden dan moet je die tijd ineens opsplitsen om beiden te kunnen bezoeken. Een gesprek met beide ouders bijeen om eens iets dat belangrijk voor je is te bespreken moet je ook ineens verdelen.

Ook als je 18+ bent kun je contact opnemen voor een gesprek met een KIES coach of begeleiding of hulp zoeken. Neem daarvoor contact op met een KIES coach in je eigen regio.

Luister hier naar een radio intervieuw over het onderzoek dat het Expertisecentrum Kind en Scheiding samen met studenten CHE heeft gedaan naar jong volwassenen en de scheiding van hun ouders.

Ontwerp Amber Wildeman
 
 
Korte informatie en tips 18-25 jaar
  • Geef aan je ouders aan dat het voor jou belangrijk is dat ze duidelijk zijn in de imnformatie die ze geven. Je hebt niets aan dingen die extra verwarring geven en de scheidingsituatie is van je ouders en niet van jou.
  • Soms wil een ouder zo graag begrepen worden dat hun verhaal jouw verhaal bijna moet worden. Dat is niet de bedoeling, jij hebt je eigen gevoelens en verhaal.
  • Je mag ook gewoon van allebei je ouders houden en leuke dingen met hen doen en daar over vertellen. Dat kan lastig zijn voor je andere ouder om aan te wennen maar is wel onderdeel van jouw leven.
  • Je mag altijd vertellen over wat je meemaakt. Dat is geen geheim. Als er geheimen zijn dan zijn ze leuk. Niet leuke geheimen mogen gedeeld worden.
  • Je ouders blijven je ouders en aan hen kun je altijd uitleggen wat jouw bnehoefte is als hun kind
  • Als je je zorgen maakt over je ouders, broer, zus of iets anders door de scheiding dan vertel het aan je ouders zodat ze zich kunnen herinneren dat het hun taak is om ouder te zijn en deze zorgen weg te nemen of te dragen
  • Je bent niet de enige jongere en/of student die zo'n situatie meemaakt. De meeste jongeren praten er niet zomaar over. Je doet er altijd goed aan met mensen die je vertrouwt te delen wat je meemaakt. Je huisgenoten, vrienden, opleiding en studiegenoten kunnen dan proberen je te begrijpen en er rekening mee te houden of je misschien te helpen.
  • Een scheiding speelt niet alleen als je ouders gaan scheiden. Er komen steeds opnieuw momenten van verandering en de emoties en gedragingen die de verandering met zich meebrengt. KIES kan kinderen en ouders in alle fases van de scheiding helpen er mee om te gaan.
KIES 18-25 jr, Best wat 'knopen'; je verstand kan iets begrijpen, je hart niet 

KIES werkt samen met